Потписан Меморандум о разумевању за изградњу Центра за рециклажни отпад у Бајиној Башти

975

Меморандум о разумевању за изградњу Центра за рециклажни отпад у Бајиној Башти потписали су, 25. марта ове године, представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Регионалног центра за управљање отпадом „Дубоко“ Ужице, локалне самоуправе и International Management Group (IMG).
Средства за ову инвестицију, која обухвата и набавку камиона ауто-смећара, обезбедили су Шведска са 174.810 евра и Општина Бајина Башта са 15.740 евра.
-Изградњом Центра за рециклажни отпад у Бајиној Башти значајно ће се допринети и успешности рада Регионалног центра за управљање отпадом “Дубоко” – рекла је државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић и додала да Србија треба да има 26 оваквих регионалних центара, међу којима је осам који већ раде, и да се ниво раздвајања отпада и рециклаже подигне са пет на 50 одсто.
Нагласила је да Бајина Башта са 14 одсто прикупљеног рециклажног отпада значајно надмашује просек у Србији.
По речима директора ЈКП “Дубоко” Ужице Недељка Милосављевића, приметан је константан раст прикупљених количина отпада из Бајине Баште, који по квалитету достиже највише критеријуме прописане за Регионални центар “Дубоко”. Додао је да је у 2016. години планирано да се са територије ове општине прикупи 5.300 тона комуналног отпада и да од те количине 750 тона буде примарно селектовано, што у односу на 2015. представља повећање за нешто више од једне трећине.
-Верујемо да су ови циљеви оствариви, јер Општина Бајина Башта од првог дана уласка у систем Дубоко представља пример добре праксе управљања отпадом. Искуства која се буду стицала током рада Центра за рециклажни отпад биће од великог значаја за унапређење и надоградњу система примарне селекције отпада, што је и важан искорак ка чистијој и лепшој Бајиној Башти, као и Регији Дубоко – рекао је Милосављевић.
Савремено управљање отпадом, по мишљењу менаџера програма IMG Џонa Глејзброка, захтева више разумевања и ангажман грађана.
-Морамо преузети део одговорности како не бисмо загађивали место у којем живимо. Одвајањем рециклажног отпада осигураћемо безбедно уклањање опасних материјала. Овај пројекат има за циљ да допринесе чистијем ваздуху, чистијем земљишту и чистијој води на мале, али значајне начине – нагласио је Глезброк.
Поред постојећег система примарне сепарације отпада, изградњом Центра за рециклажни отпад грађанима ћемо омогућити да одлажу и отпад који припада посебним токовима (истрошене батерије, акумулатори, неонске сијалице, електронски и електрични отпад), као и кабасти отпад, и тако начинити корак напред на плану ефикаснијег сакупљања отпада и смањења трошкова транспорта, подвукао је председник Општине Бајина Башта Радомир Филиповић.
Иначе, Центри за рециклажни отпад су предвиђени Националном стратегијом за управљање отпадом и Регионалним планом за управљање отпадом.
Годишње се у Србији произведе 2,5 милиона тона отпада.