Организовано прикупљање кабастог отпада и у сеоским месним заједницама

694

Организовано прикупљање кабастог отпада у сеоским месним заједницама важан је сегмент у свеукупном процесу управљања отпадом на територији Града Ужица, закључено је после састанка представника Града и носилаца BWL пројекта са председницима Савета сеоских месних заједница.
По речима Момира Миловановића директора ЈКП Дубоко, које је носилац активности на реализацији пројекта који се односи на управљање кабастим отпадом, ово је само један у низу састанака чији је циљ упознавање грађана са значајем успостављања доброг система од ког ће корист имати сви.
“Добили смо предлог локације за постављање контејнера у сеоским месним заједницама, следећи корак је да Градска комисија са представницима комуналних предузећа изађе на терен и сагледа да ли су те локације прихватљиве. Надамо се да ће као и претходна два и овај трећи пројекат имати велики одзив и дати добре резултате. Кроз овај пројекат обухватићемо целокупно становништво града Ужица, грађани ће имати могућност да кабаст отпад одлажу на адекватан начин како би се он даље третирао. Сматрамо да уколико се све буде добро примењивало отпад неће завршавати на телу депоније и да ће наћи неку нову вредност, наша идеја је да то буде у цементној индустрији”.
Милош Радојевић менаџер BWL пројекта истиче да је веома важно разговарати о улози самих грађана у овом процесу.
“Ми се у великој мери ослањамо на њихову подршку, нарочиту од грађана у сеоским месним заједницама, да буду наша продужена рука јер је реч о теренима на којима не можемо свакодневно да будемо. Контејнери које набављамо кроз пројекат неће током целе године бити постављени на тим локацијама, већ је план да они ту буду по седам дана на свака три месеца. Кабасти отпад није свакодневни отпад комуналног порекла који је у обавези на дневном нивоу да буде уклоњен од стране ЈКП “Биоктош”. Сами грађани су најважнији актери у целом процесу, од момента када отпад настаје у домаћинствима до начина на који се према њему односе. На састанку смо схватили да људи нису адекватно информисани да немају довољно информација и да не схватају своју улогу на најбољи могући начин. Надам се да ће кроз ове пројекти схватити да је то циклус који траје и да ћемо схватити као појединици, локална заједница да је наша улога у овом процесу незаменљива”.
Да је битно да се свест грађана подигне на виши ниво потврђује и Миодраг Станојчић председник Савета МЗ Биоска.
“Ако сви заједно не будемо учествовали у овом процесу од њега неће бити ништа, није довољно да Град издваја средства ако ми сами не будемо у томе учествовали. Кабасти отпад је велики проблем али има решења и за њега. Ми смо успешно решили проблем дивљих депонија постављањем 5 кошева и 5 контејнера, а постављен је и контејнер за медицински отпад у центру Биоске како се не би депоновао заједно са осталим. Сигурни смо да можемо да одговоримо и на овај нови задатак”.
И Велимир Шуњеварић председник Савета МЗ Злакуса сигуран је да све месне заједнице кроз овај пројекат добијају доста.
“Месна заједница Злакуса је међу првима решила проблем отпадних вода, урадила канализацију и поставила уређаје за пречишћавање отпадних вода. Такође, међу првима је увела организовани одвожење смеђа, 90% је регулисано одвожење комуналног отпада. Овај пројекат је наставак на све ово што је урађено, како би очистили села, уредили и како не било много кабастог отпада. Овим пројектом одредиће се место где ће моћи да се одлаже отпад, сва села, водотокови и путеви ће бити чистији”.
Контејнери за одагање кабастог отпада и шредер који ће мрвити и сећи тај отпад и олакшати његов даљи третман стижу у наш град захваљујући овом пројекту, који финансира Европска унија кроз програм прекограниче сарадње. Сви се надају да ће као и до сада Ужице успешно одговорити на постављне циљеве и на тај начин постати град који ће међу првима у Србији имати у потпуности решен проблем управљања свим врстама отпада.
BWL пројекат кофинансира Европска унија кроз Програм прекограничне сарадње Србија и Босна и Херцеговина 2014-2020, у оквиру инструмента претприступне помоћи (IPA II), при чему је уговорно тело Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ (CFCU), Министарство финансија Републике Србије. Носилац пројекта је Регионални центар за управљање отпадом “Дубоко” Ужице, а партнери су ЈКП “Комуналац” и Центар за екологију и енергију из Тузле.

Град Ужице