ЈКП “Дубоко” у новом пројекту, од УН опрема за производњу брикета и пелета

759

ЈКП “Дубоко наставља са активностима везаним за занављање возног парка и опреме. По речима директора Момира Миловановића набавка се одвија у складу са планом пословања за 2021. годину, а према потребама условљеним реализацијом актуелних пројеката.
“Крајем 2020. године добили смо нов камион, пре месец дана набавили смо приколицу, у јулу месецу очекујемо још један нов камион. Стигло нам је 6 нових контејнера од 32 кубика који су намењени за транспорт отпада из осталих локалних самоуправа. У марту месецу набавили смо нов багер, правимо планове да до краја године набавимо и нови компактор који нам је неопходан за издвајање метана и гаса.”
По његовим речима за те намене у овој години биће издвојено између 700 и 800 хиљада евра сопствених средстава. То је додаје неопходно јер од 2011. године када је предузеће почело да ради са пријемом отпада није купована нова опрема.
“Планираћемо да сваке године купимо бар по два камиона, јер сваке године на терену је од 3 до 5 тона отпада више, морамо имати већи капацитет наших транспортних средстава, да би могли да то испратимо. Једноставно, циљ нам је да осавременимо и модернизујемо предузеће које, може се рећи, јесте лидер у Србији по питању управљања комуналним отпадом.”
Миловановић подсећа и да је у току реализација трећег по реду пројекта који Депонија Дубоко реализује кроз програм прекограничне сарадње градова Ужица и Тузле, а кроз који ће бити набављена вредна опрема.
“Ове године добили смо још један пројекат од Уједињених нација где смо планирали да радимо брикет и пелет од био отпада. Вредност пројекта је 98 000 долара, део суфинансира Депонија, а део добијамо од донатора. Потребно је да направимо нову халу од 450м2, где ћемо да сместимо опрему и да почнемо да производимо брикет и пелет који ћемо користити за сопстевене намене, а један део ћемо моћи да понудимо и на тржишту.”
Наредних дана очекују се и радови на проширењу и стабилизацији тела депоније.

Град Ужице