EU zeleni dan u Užicu i Dubokom

145

U okviru manifestacije „EU zeleni dan“, Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, državnim sekretarom Ministarstva za zaštitu životne sredine Draganom Jeremićem i gradonačelnikom Tihomirom Petkovićem posetio je naš regionalni centar.
Ambasador Fabrici je naglasio da je “Duboko” primer dobre saradnje između Užica, Beograda i Brisela i nada se da će kampanja, koja je počela 12. juna, pomoći u shvatanju neophodnosti brzog rešavanja pitanja životne sredine.
Ministarka Joksimović je istakla da će iz IPA fonda biti odvojeno šest miliona evra za nastavak projekta “Duboko” i dodala da naša zemlja na godišnjem nivou od Evropske Unije ima 200 miliona evra bespovratnih sredstava.
Direktor našeg regionalnog centra mr Momir Milovanović je istakao da se dnevno u “Duboko” doprema između 250 i 350 tona otpada iz devet lokalnih samouprava dva okruga, odnosno 86.000 tona na godišnjem nivou. Dodao je da su dosadašnja ulaganja u “Duboko” iznad 17 miliona evra i da su budući planovi vezani za rešavanje pitanja deponijskog gasa i osavremenjavanja Centra za selekciju, kako bi se što manje otpada deponovalo.
Inače, cilj manifestacije „EU zeleni dan“ je da se javnost bliže upozna sa naporima republičkih institucija, lokalnih samouprava i Evropske unije na poboljšanju životne sredine u Srbiji, a ona se organizuje u okviru kampanje kampanje zaštite životne sredine „Pogledaj oko sebe“ koju sprovode Ministarstvo za evropske integracije i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, zajedno sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine.
Užice je prvi grad u kome se organizuje jednodnevni obilazak postrojenja izgrađenih uz podršku Evropske unije i predstavljanje uspešnih projekata u oblasti zaštite životne sredine.
Pored našeg regionalnog centra, Fabrici je obišao i Ženski centar Užice, socijalno preduzeće koje se uspešno bavi reciklažom tekstila, a koje je dobilo podršku Evropske unije kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora. Učestvovao je i u panel diskusiji o zaštiti životne sredine i predstavljanju drugih uspešno realizovanih projekata u oblasti zaštite životne sredine u Zlatiborskom okrugu, čiji je domaćin bila Regionalna razvojna agencija Zlatibor.
Kampanja će trajati do polovine jula širom Srbije, a u poslednjih 18 godina, Evropska unija donirala je 402 miliona evra za životnu sredinu u Srbiji, kroz mnogobrojne projekte realizovane u saradnji sa Vladom Republike Srbije.