ЕУ зелени дан у Ужицу и Дубоком

774

У оквиру манифестације „ЕУ зелени дан“, Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић, државним секретаром Министарства за заштиту животне средине Драганом Јеремићем и градоначелником Тихомиром Петковићем посетио је наш регионални центар.
Амбасадор Фабрици је нагласио да је “Дубоко” пример добре сарадње између Ужица, Београда и Брисела и нада се да ће кампања, која је почела 12. јуна, помоћи у схватању неопходности брзог решавања питања животне средине.
Министарка Јоксимовић је истакла да ће из ИПА фонда бити одвојено шест милиона евра за наставак пројекта “Дубоко” и додала да наша земља на годишњем нивоу од Европске Уније има 200 милиона евра бесповратних средстава.
Директор нашег регионалног центра мр Момир Миловановић је истакао да се дневно у “Дубоко” допрема између 250 и 350 тона отпада из девет локалних самоуправа два округа, односно 86.000 тона на годишњем нивоу. Додао је да су досадашња улагања у “Дубоко” изнад 17 милиона евра и да су будући планови везани за решавање питања депонијског гаса и осавремењавања Центра за селекцију, како би се што мање отпада депоновало.
Иначе, циљ манифестације „ЕУ зелени дан“ је да се јавност ближе упозна са напорима републичких институција, локалних самоуправа и Европске уније на побољшању животне средине у Србији, а она се организује у оквиру кампање кампање заштите животне средине „Погледај око себе“ коју спроводе Министарство за европске интеграције и Делегација Европске уније у Републици Србији, заједно са Министарством за заштиту животне средине.
Ужице је први град у коме се организује једнодневни обилазак постројења изграђених уз подршку Европске уније и представљање успешних пројеката у области заштите животне средине.
Поред нашег регионалног центра, Фабрици је обишао и Женски центар Ужице, социјално предузеће које се успешно бави рециклажом текстила, а које је добило подршку Европске уније кроз Програм прекограничне сарадње Србија-Црна Гора. Учествовао је и у панел дискусији о заштити животне средине и представљању других успешно реализованих пројеката у области заштите животне средине у Златиборском округу, чији је домаћин била Регионална развојна агенција Златибор.
Кампања ће трајати до половине јула широм Србије, а у последњих 18 година, Европска унија донирала је 402 милиона евра за животну средину у Србији, кроз многобројне пројекте реализоване у сарадњи са Владом Републике Србије.