Ефикасније управљање кабастим отпадом

387

Шредер који је ЈКП “Дубоко” Ужице добило кроз пројекат прекограничне сарадње Србије и БиХ, односно градова Ужице и Тузла и званично је пуштен у рад, након одређеног периода пробног рада и обуке запослених који ће на њему радити.
Према речима директора ЈКП “Дубоко” Ужице Момира Миловановића, шредер (дробилица) за третман кабастог отпада веома је значајан првенствено због тога што ће третирањем кабастог отпада настајати гориво за цементну индустрију, чиме се смањује оптерећеност тела депоније и повећава приход предузећа.
“Сада имамо модел како се управља кабастим отпадом и како се на прави начин затвара тај круг. Поред кабастог отпада ова машина нуди нам и решење за грађевиснки отпад. Заменом ножева у машини се може третирати и грађевински отпад, након чега се добија фракција за посипање путева. Тако бисмо депонију Сарића Осоје заувек затворили, јер би и грађевински отпад долазио у “Дубоко”.
Милош Радојевић менаџер “BWL” пројекта, у оквиру кога је шредер набављен, истиче да је за седам месеци од када је кренула његова реализација на депонију допремљено око 120 тона кабастог отпада што из сеоских, што из градских месних заједница
“То није довољно, али систем је показао да је функционалан и заснован на реалним основама. Треба још пуно да радити на његовом унапређењу и едукацији грађана јер резултати могу бити много бољи”.
Миодраг Петковић члан Градског већа изразио је задовољство због даље модернизације у предузећу чији је значај велики не само за град Ужице већ и за све локалне самоуправе осниваче.
“Истакао бих посебно и чињеницу да је ово трећи пут да користимо средства из пројекта прекограничне сарадње, што показује да смо као локална самоуправа поуздан партнер и да се средства добијена кроз те пројекте правилно троше. Наравно, захваљујући посвећености локалне самоураве, комуналних предузећа и значајним средствима која долазе од стране ресорних министарства и међународних фондова, верујем да ћемо у наредном периоду тек направити значајне искораке по питању управљања комуналним отпадом”.
Подсетимо, сваког последњег викенда у месецу на већ дефинисане локације постављају се наранџасти контејнери за кабасти отпад у градским и на свака три месеца у сеоским месним заједницама. Поред тога грађани могу бесплатно сваког дана у времену од 7 до 14 часова кабасти отпад допремити до рециклажног дворишта на депонији, а исто могу учинити и правна лица уз плаћање дела накнаде.

Град Ужице