Обележен Светски дан заштите животне средине

404

Поводом 5. јуна Светског дана заштите животне средине Град Ужице и ЈКП Дубоко организовали су у сарадњи са ОШ “Душан Јерковић” едукативни час на тему примарне селекције отпада. Данас је истим поводом расписан и традиционални конкурс за избор најлепшег дворишта на територији града Ужица.
Према речима градске већнице за заштиту животне средине, енергетску ефикасност и туризам Наде Јовичић, 5. јун је веома важан датум јер се нарочито тог дана указује нашим суграђанима и грађанима планете Земље на све активности којима човек може да угрози животну средину и активности које ће да унапреде животну средину.
“Град Ужице се као и многи други градови у земљи и свету последњих деценија суочава са великим изазовима у погледу квалитета ваздуха, заштите воде и земљишта и одржавања биодиверзитета. Ипак, бројне су активности које се предузимају а једна од најважнијих и која ће обележити ову годину, сигурно је правилно управљање отпадом. Ми смо 2013. године кроз пројекте прекограничне сарадње са Тузлом добили канте и контејнере које смо распоредили по основним и средњим школама, свесни да је едукација најмлађих веома важна. Управо због тога и данас имамо активност посвећену примарној селекцији”.
Директорка ОШ “Душан Јерковић” Мирјана Максимовић подсећа да је ова школа већ препозната као школа, која редовно реализује бројне активности у сарадњи са децом и њиховим родитељима.
“Имамо и развијамо свест о заштити животне средине и о значају рециклаже и примарној селекцији отпада. У школи је од пре две године формиран Еко кутак, настао је симболично на Дан планете земље 22. априла и активан је током целе године. Имамо и кутије у којима селектујемо отпад. Трудимо се да научимо и децу да то раде свакодневно, родитељи, комшије, околина, сви који знају за ту нашу акцију често долазе у школу и доносе отпад за рециклажу, углавном новине и пластику”.
Тим из ЈКП “Дубоко” био је задужен да деци предочи важност раздвајања отпада. Ученици су добили њима прилагођен штампани материјал, банане и сокиће, након чега су отпад раздавајали у канте по назначеним налепницима.
Поводом Светског дана заштите животне средине на сајту града Ужица објављен је традиционални конкурс за избор најлепшег дворишта у граду. Као и претходних година бираће се најлепше двориште, тераса односно балкон и најлепше уређен простор испред вишепородичног стамбеног објекта.
Конкурс је отворен до 24. јуна, све пријаве се могу предати у Одељење за заштиту животне средине или путем мејл адресе, након чега ће комисија изаћи на терен и изабрати најлепше двориште у граду. Право учешћа немају они који су у претходне две године добили једну од награда. Средства за награде у обезбеђена су у Буџетском фонду за заштиту животне средине Града Ужица.

Град Ужице, 3. јун 2022. године