Ситуација на депонији Дубоко данас боља, расписан тендер за извођача радова на стабилизацији и проширењу тела депоније

45

Ситауција на депонији “Дубоко” данас је боља у односу на јучерашњи дан. Настављене су све неопходне активности на гашењу пожара, а од јутрос су у употреби и алге, чији је циљ да се што пре опре до самог жаришта. Завод за јавно здравље Ужице редовно мери квалиет ваздуха и о томе извештава суграђане а према речима Браниславе Матић из Института за Јавно здарвље “Милан јовановић Батут” у ужичком заводу све се ради по протоколу. Данас је раписан и тендер за извођача радова на стабилизацији и проширењу тела депоније “Дубоко” и изградњи неопходних постројења за третман биогаса и процедних вода, вредан 30 милиона евра.
Према речима градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић, која је од тренутка избијања пожара на терену са сарадницима и свим људима који се боре да се ова тешка сиауција што пре превазиђе, захваљујући свим до сада учињеним напорима ситуација је данас боља него јуче и претходних дана.
“Још једном одавде са места где тренутно имамо велики проблем желим да грђанима Ужица пошаљем поруку да ништа не кријемо од њих. Пожар је избио 5. маја и већ пет дана боримо се са ватреном стихијом. Данас је ситауција боља него претходних дана, захваљујући свим људима који су овде ангажовани и на које сви треба да будемо поносни. Желим да се захвалим и ватрогасцима и возачима камиона и свим другим радницима који се труде да се пожар што пре угаси. Још једном наглашавам да не кријемо информације и да улажемо макисмалне напоре да решимо овај вишегодишњи проблем.
Све што смо до сада урадили иде у добром правцу, захваљујући и Влади Републике Србије која нам је ставила на располагање сву неопходну механизацију, хеликоптере, опрему, а данас је расписан и тендер за извођача радова за стабилизацију и проширење тела депоније.
Као неко ко је рођен у овом граду, живи у њему, и као неко ко води град, обећавам грађанима Ужица да ћемо решити и овај проблем, као што смо решили и проблем водоснбдевања грађана Ужица и бз других вишедеценијских проблема”, нагласила је градоначелница.
Градоначелнца је Ужичане замолила да не шире дезинформације по друштвеним мрежама, чиме доприносе непотребном узнемиравању и паници.
“Није овде било експлозије ни повређених радника, нема масовног тровања нити угинућа животиња. Све су то опасне лажи које се шире а које неко користи у сврху политичке пропаганде. Колико далеко се у томе отишло говори и податак да је данас у Луновом селу у непосредној близини мерне станице запалио неколико пластова сена”, истиче градоначелница уз позив Ужиичанима да у овој ситуацији буду солидарни и верују у људе који чине све да се овај проблем што пре реши.
Дирекорка Завода за јавно здравље Ужице др Марија Паликућа још једном је нагласила да као представник ове установе а првенствено као лекар и грађанин има обавезу да суграђанима саопштава истините информације.
“И заста сви показатељи које дајемо су прави покзатељ стања квалитета ваздуха у граду. Све акредитоване лабораторије у Србији потврђују наше резултате, а када је реч о фуранима, честицама о којима се говори, њихову анализу не ради ниједна лабораторија у нашој земљи и то одлично зају они који о њима говоре на друштвеним мрежама. Ми смо у обавези да истакнемо и препоруке, и реч је о превентивним препорукама за случај да дође до ситуације која захтева да их се придржавамо. Како је ситуација из дана у дан боља, надамо се а за њима неће бити потребе”
Бранислава Матић из Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”, која је данас била у ужичком заводу за јавно здравље, истиче да су резултати свих мерења квалитета ваздуха у Ужицу јавно доступни на увид и подсећа да се са сличном ситуацијом пре пар година суочавала површински знатно већа депонија у Винчи, као да  ни да ни тада није било повећаног загађења, сходно могућностима за мерење датих података.
“У Заводу за јавно здравље Ужице све се ради према протоколу. Прекорачења загађења нема, знамо да постоје параметри које не можемо да измеримо, али је веома битно превентивно деловати”, нагласила је Матић.
Данас је одржан и састанак представника градова и општина оснивача, током ког је размотрена тренутна ситауција и предочене даље активнсоти са циљем трајног решавања проблема депоније.
Јутрос је као што је најављено претходних дана, објављен међународни тендер за извођача, како би се урадила стабилизација и проширење депоније, изградило постројење за сакупљање и третман биогаса и унапређење третмана процедних вода. Овај пројекат вредан 30 милиона евра, реализоваће се уз подршку Владе Републике Србије.

Град Ужице