Шеф Одељења за сарадњу Делегације ЕУ Никола Бертолини у Ужицу обишао пројекте које финансира ЕУ

277

Шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији Никола Бертолини боравио је данас у Ужицу. Након састанка са градоначелницом др Јеленом Раковић Радивојевић и њеним сарадницима обишао је Диспанзер за плућне болести и туберкулозу, који ће бити реконструисан кроз програм ЕУ ПРО+ и регионалну санитарну депонију “Дубоко”, која је пре више од деценије успостављена уз подршку Европске уније.
“Посета Ужицу шефа Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији Николе Бертолинија за нас је веома важна, нарочито у тренутку када уз подршку фондова Европске уније реализујемо два значајна пројекта за град Ужице”, истакла је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић након обиласка Антитурбекулозног диспанзера. Она јеподсетила да је у питању пројекат реконструкције АТД-а вредан 490 хиљада долара.
“Захваљујући партнерима из програма ЕУ ПРО + и средствима које смо обезбедили у буџету града Ужица већ наредне године наш диспанзер ће изгледати много другачије, а пацијенти којих је овде било више него икада у протекле две године, имаће значајно боље услове. Други пројекат на који смо нарочито поносни је адаптација простора у Месној заједници Каран за први сеоски вртић на подручју града Ужица, вредна 430 хиљада долара. У том простору у току су припреме за почетак радова и надамо се да ће 1. септембра наредне године малишани из целе Лужничке долине боравити у том вртићу”.
Градоначелница је изразила захвалност на подршци коју је Европска унија пружала граду Ужицу у претходних 10 година и изразила наду да ће сарадња бити настављена и кроз пројекте који се припремају за наредни период, а који се односе на сегменте у којима је потребан напредак и којису услов за улазак у ЕУ.
Уз захвалност на гостопримству, шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији Никола Бертолини истакао је да је срећан јер може и лично да се увери како се реализују пројекти које подржава ЕУ.
“Први утисак који сам стекао у разговору са градоначелницом и њеним сарадницима је да нема неке разлике између града Ужица и неке европске општине. Колико сам схватио и проблеми са којима су суочавате су врло слични, а то су здравствена заштита, загађење ваздуха и задржавање младих, тако да смо договорили да ћемо наставити да улажемо заједничке напоре у решавању тих проблема. Такође, идентификација проблема у сарадњи са грађанима, консултовање грађана код доношења одлука и могућност да удружења грађана пружају одређене услуге знак је велике зрелости и високог нивоа развоја. Град који улаже у младе и координира рад са осталим општинама у околини око њихових потреба град је који заслужује да уђе у Европску унију”, закључио је Бертолини.
Бертолини је обишао и регионалну санитарну депонију Дубоко, која је пре више од деценије успостављена уз подршку Европске уније. Била је то прилика да се упозна са тренутним могућностима и плановима ЈКП “Дубоко”.
Бертолини је похвалио напредак у пословању и отварање Едукативног центра за грађане.

Град Ужице, 12.10.2022. године