Радови на стабилизацији и проширењу тела депоније Дубоко почели 18. априла

885

Конзорцијум Unieco са француском фирмом SADE, која послује у оквиру Veolia group, 18. априла почели су радове на првој фази стабилизације и проширења тела депоније ЈКП Дубоко Ужице, вредне 2,5 милиона евра. Неопходна средства обезбедила је Развојна агенција Краљевине Шведске SIDA, посредством Европске банке за обнову и развој.
Послове надзора над извођењем радова, за које је конкурисало чак 12 фирми, обављаће Civil inženjering Института за грађевинарство Бања Лука.
Током ове године, уз стабилизационе мере, приступни пут, насипе, радове на ојачању постојећих цеви уграђених око Турског потока и оне везане за прикупљање отпадних вода, планиране биотрнове за депонијски гаса и доградњу постројења за процедне воде које ће се пречишћавати у сабирној лагуни, планирана је изградња прве ћелије за одлагање отпада у подножју Турског потока, запремине 130.890 кубних метара.
Друга фаза овог пројекта, вредна два милиона евра, коју финансира ​Министарство пољопривреде и заштите животне средине, планирана за почетак грађевинске сезоне 2018. године, предвиђа изградњу још две ћелије за одлагање отпада.
По завршетку обе фазе садашњи депонијски простор од 580.000 кубних метара биће дуплиран. Тиме ће век коришћења Депоније Дубоко бити продужен за још 10-12 година.
Пројекат стабилизације и проширења тела депоније израдио је грчки Енвироплан, а техничка контрола била је поверена Грађевинском факултету из Београда.
Оснивачи ЈКП “Дубоко” Ужице са око 36 милиона динара финансирали су поступак експропријације 8,4 хектара земљишта неопходног за реализацију пројекта стабилизације и проширења тела депоније.