Пожар угашен на површини већој од 70 посто, у току активности на гашењу жаришта

78

„Захваљујући свим напорима које смо учинили у претходним данима више од 70 посто пожара на телу депоније Дубоко је угашено. Термовизијски дронови и камере допринели су да лоцирамо само жариште и сада се ради и на његовом гашењу. Ако све буде ишло по плану, пожар на депонији Дубоко биће у потпуности угашен за пет, шест дана“, истакла је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, после данашњег обиласка депоније.
Према њеним речима, ситауција је из дана у дан све боља.
„Много је мање дима и на самом телу депоније данас а захваљујући ангажовању механизације и људства, успели смо да угасимо више од 70 посто пожара на самом телу депоније. Када кажем 70 посто, то значи, да је исто толико отпада на телу депоније правилно третирано, угашено водом, засуто земљом и постављено на стабилно тло. То је као што смо говорили и претходних дана једини прави начин да се овај пожар у потпуности угаси. Термовизијски дронови и камере помогли су нам да лоцирамо само жариште пожара, до кога су дошли ангажовани на гашењу и успели да приђу са свих страна, тако да се тренутно се ради на гашењу самог жаришта.У великој мери нам је помогла платформа коју смо допремили захваљујући Репубичком штабу за ванредне ситуације, која је у значајној мери убрзала процес гашења“, нагласила је градоначелница.
Она додаје и да је према процени стручњака још пет, шест дана потребно да се пожар у потпуности елиминише.
„Уколико не дође до непредвиђених ситуација, а надамо се да неће, пожар ће бити угашен у наредних пет до шест дана. Захвалила бих се још једном свим људима који су данима овде ангажовани и ватрогасцима и машинистима и возачима камиона. Они су наши хероји, који су дали све од себе да се пожар на телу депоније угаси што пре и за то им још једном велико хвала“, закључила је градоначелница.

Град Ужице, 19.05.2024. године