Kада је пандемија и директор “запрља руке”

736

Након укидања ванредног стања, посебне мере, као да је оно и даље на снази примењују се и када је реч о медицинском отпаду. Запослени у регионалној депонији “Дубоко” кажу да раде уобичајено и да страха није било ни у јеку пандемије.
Сваке године у регионалну депонију “Дубоко” довезе се око деведесет хиљада тона комуналног отпада. Пре ванредног стања, током и након њега ради се континуирано.
Месечно се депонује око осам хиљада тона комуналног отпада, у којем је и медицински из девет локалних заједница Моравичког и Златиборског округа.
“Страха нема. Ми знамо када долази медицински отпад и одмах га покривамо другим смећем и нема страха”, каже радник ЈКП “Дубоко” Ужице Неђељко Гардић.
Такав отпад се одмах транспортује на тело депонији, где се прекрива земљом и компостира.
“Нама је циљ да тај медицински отпад не дође у центар за селекцију, да радници који врше секундарну селекцију, ручно пребирање отпада, не дођу у контакт са тим отпадом. Да случајно не би нека зараза наступила међу радницима”, истиче директор ЈКП “Дубоко” Ужице” Момир Миловановић.
Због количине отпада, догоди се да залута неки вид медицинског отпада, чије се порекло не зна. У таквим ситуацијама постоји тачна процедура.
“Уколико на траци виде нешто од медицинског отпада дозвољено им је да се повуку, обавесте нас руководиоце и ми то пропратимо да то прође са што мање контакта са људима”, наводи Тања Кнежевић из тог предузећа.
Занимљиво је да се челник овог јавног предузећа свакодневно бави мноштвом административних послова, али и сопственим рукама са радницима разврстава отпад.
“Директор од првог дана када је дошао, он то ради са нама. И баш ради максимално са нама и сваким даном”, тврди радник Милојко Марковић.
Можда је и у томе одговор зашто запослени немају страх ни од медицинског отпада. А планови за рад у будућности усмерени су на изградњу система за додатно пречишћавање отпадних вода, и како да отпад претварају у електричну енергију, а тиме сачувају еко систем у којем раде.

Прилог Радио телевизије Србије