Трансфер станица и Центар за рециклажни отпад почели са радом у Чачку

964

Првог дана марта ове године у Чачку су почели са радом трансфер станица и Центар за рециклажни отпад. Пројекат је вредан близу милион евра, а финансиран је средствима Шведске развојне агенције за међународну сарадњу СИДА, Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Града Чачка и ЈКП “Дубоко” Ужице.
Учешће на свечаности поводом почетка реализације пројекта узели су представник Амбасаде Краљевине Шведске у Србији Торгни Свенунгсон, државна секретарка у Министарству пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић, градоначелник Чачка Војислав Илић, помоћник градоначелника Чачка Драган Николић и директор ЈКП “Дубоко” Ужице Недељко Милосављевић.
Према речима Торгнија Свенунгсона, овај пројекат ће допринети ефикаснијем функционисању Регионалног центра за управљањe отпадом у Дубоком. Смањење количине отпада за депоновање и сепарација отпада су начини да се подржи одрживи развој. Очекује да ће Чачак бити модел за економичан рад свих будућих трансфер станица и жели овом граду и “Дубоком” све најбоље на путу успостављања модерног управљања отпадом у региону.
Свенунгсон је подсетио да Шведска сваке године пружа подршку Србији са 10 милиона евра, од чега је 30 одсто намењено области заштите животне средине.
Стана Божовић је подвукла да ће рад трансфер станице у Чачку, која ће бити у јавном власништву, бити пример добре праксе и још једна потврда да је наша земља у области заштите животне средине прешла из “црвеног” у “зелено”.
Истакла је да је “Дубоко” осма регионална депонија у Србији и да је у плану да се у наредном периоду уреди 26 региона за рециклажу отпада. Очекује да наша земља достигне европске стандарде у свих 10 области заштите животне средине и додала да ће за то бити потребна милијарда евра.
У Србији се годишње произведе 2,5 милиона тона отпада и додала да се рециклира само пет процената. По њеним речима, циљ је да се проценат рециклаже до 2028. године повећа на 50 одсто, што је у складу са европским стандардима.
-Екологија је тежак и скуп процес, али не треба да је тако посматрамо, јер ако будемо водили рачуна о животној средини, чинимо добро за генерације које долазе – закључила је државна секретарка.
Градоначелник Чачка је истакао да се реализацијом овог пројекта, коме је имплементациону подршку пружила и међународна организација ИМГ, Чачак сврстао међу средине које су схватиле да је овакав третман отпада услов за очување животне средине и уштеду многих сировинских ресурса.
-Трансфер станица у Чачку је прва трансфер станица у оквиру пројекта “Дубоко”, који својим капацитетима омогућава поуздано и еколошки сигурно сакупљање, транспорт, прераду и одлагање комуналног отпада – рекао је Недељко Милосављевић. – Важно је нагласити да ће трансфер станица у Чачку постати централно место за прикупљање рециклабилних материјала, генерисаних на територији овог града, важан извор сировина за нашу индустрију, а тиме и уштеде енергије. Искуства која будемо стицали током рада трансфер станице на плану количина и састава комуналног отпада биће од великог значаја за унапређење њеног рада и надоградњу система примарне селекције отпада, што је и важан искорак ка чистијем и лепшем Чачку, као и Регији Дубоко.
Помоћник градоначелника Чачка је навео да је овај пројекат СИДА помогла са 762.000 евра, 24.000 евра обезбедило је ЈКП “Дубоко” Ужице, а Град Чачак је са 200.000 евра финансирао набавку неопходне опреме.
Центар за рециклажни отпад ће бити отворен радним данима од 07:00-22:00, а суботом од 08:00-13:00 часова. Грађани ће моћи у њему да одложе текстил, стаклену амбалажу, ПВЦ посуде, акумулаторе, батерије, електрични иелектронскиотпад, азбестне плоче и друге врсте отпада.
У знак захвалности за помоћ у реализацији пројекта, на овој свечаности градоначелник Чачка је уручио захвалнице представнику Амбасаде Шведске и државној секретарки Министарства пољопривреде и заштите животне средине.