Ситуација на депонији Дубоко боља, настављају се активности на гашењу пожара

104

“Пожар на телу депоније биће угашен, поручујем грађанима Ужица и стојим иза сваке речи коју изговарам”, истакла је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, говорећи о тренутној ситуацији. Она је нагласила да је за њу и све представнике градског руководства то основни и једини задатак у овом тренутку.
“Данас је ситауција боља у односу на претходне дане и све што смо радили претходних дана радили смо у сарадњи са Министарством заштите животне средине и Сектором за ванредне ситауције по инструкцијама релевантних институција које су укључе у гашење пожара. Све методе које смо применили уз учешће ватрогасне јединице, ангажовање камиона и тешке механизације, хеликоптера показале су се као добре. Пожар смо гасили и алгама и екстрактном пеном и то је дало резултате, а оно што је утврђено у консултацијама са стручним људима са Металуршког факултета и људима из окружења који су имали сличне ситуације је да је једини прави начин да се пожар гаси је претрпавање запаљеног дела депонованог отпада на лврсту подлогу и засипање тог дела отпада земљом. То и радимо и до сада смо утошили око 30 хиљада тона јаловине и око 13 хиљада тона пенила и настављамо. Имамо довољно механизације, довољно људи којима желим да кажем једно велико хвала”, нагласла је градоначелница.
Према њеним речима око 80 људи који се смењују тренутно је укључено у гашење пожара.
“Хвала ватрогасцима, руковаоцима машина, возачима камиона, хвала свима јер надудским напорима и послдњим атомима снаге дају све од себе да се овај пожар угаси”.
У овом тренутку пожар је локализован, направљена су три бедема, шест каскада како би механизација могла да приђе и да се жариште самог врха тела депоније раздвоји на два дела.
“Од сутра ће бити ангажована екипа људи која ће термовизисјки снимити терен и тачно ће локализовати жариште пожара, што ће много убрзати гашење. Претпоставка је да је само жариште на дубини од 15 до 20 метара, стигло се до њега, али оно што је важно је да морамо водити рачуна о безбедности људи”, наглашава градоначелница уз подсећање да је ово проблем који постоји дуги низ година.
“Решење овог проблема је стабилизација и проширење тела депоније уз изградњу непходних постројења и зацевљење Турсог потока. тендер је расписан у петак и пројекат ће бити реализован у току ове године”.
Говорећи о квалитету ваздуха, градоначелница је нагласила да сви грађани треба да прате податке који су у сваком тренутку доступни на сајтовима Агенције за заштиту животне средине, Института “Батут” и Завода за јавно здравље Ужице, где су доступне и препоруке грађанима.

Град Ужице