Пожар локализован, гашење се наставља

59

“Уз максимално ангажовање Министарства заштите животне средине, Сектора за ванредне ситуације МУП-а, града, локалних и републичких јавних предузећа и приватних путарских предузећа, пожар на депонији Дубоко у току јучерашњег дана је локализован, изграђена су два приступна пута и данас се ради на гашењу самог жаришта”, истакла је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић после данашњег обиласка.
Уз захвалност свима који су претходних дана уложили огромне напоре, градоначелница је нагласила да није било лако, јер је реч о веома неприступачном тгерену, великом нагибу и дубини жаришта од око 15 метара.
“Радило се без прекида, по плану активности који је усвојен на седници Штаба за ванредне активности, којој су присуствовали министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и начелник сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић. Прогласили смо ванредну ситуацију на територији МЗ Дубоко, како бисмо брже деловали, након чега су укључена сва локална и одређен број републичких јавних предузећа, као и приватна путарска предузећа. Успели смо да пожар локализујемо и сада радимо на гашењу самог жаришта”.
Према њеним речима једино право и дугорочнои решење јесте проширење и стабилизација тела депоније и зацевљење Турског потока.
“Све то урадићемо кроз пројекат вредан 30 милиона евра, чија релаизација се очекује у току ове године. У координацији са Министарством заштите животне средине свакодневно радимо на припреми и наредних дана очекује се расписивање Јавног позива за избор извођача радова. Дакле, реализацијом овог пројекта добићемо праву еколошку депонију, по најсавременијим стандардима.

Град Ужице, 7. мај 2024.