Одржан састанак Координационог тела депоније “Дубоко”, ванредна ситуaција остаје на снази

108

Ванредна ситуација на Регионалној депонији “Дубоко” остаје на снази све док се у потпуности не испуне услови за њено укидање, с тим што ће одлуком Координационог тела и Кризног штаба бити дозвољено депоновање неопасног комуналног отпада из општина оснивача које су испуниле обавезе у смислу финансијских дуговања према граду Ужицу и ЈКП “Дубоко”. Ово су закључци данас одржаног састанка, коме су поред чланова Координационог тела и Кризног штаба присуствовали председници општина и градоначелници испред локалних самоуправа оснивача “Дубоког”.
Како је истакао Предраг Гавовић помоћник градоначелнице Ужица, према извештају Кризног штаба у претходном периоду санирано је и стабилизовано 90 одсто тела депоније, па је као такво и у складу са свим законским регулативама и нормама спремно за прихват неопасног комуналног отпада, из за сада шест општина, које су испуниле услове. То је одлука која је донета од стране Координационог тела са циљем превазилажења тренутне ситауције и са жељом да се избегне стварање нових дивљих депонија.
“Размотрили смо извештај који је охрабрујући и повољан и тело депоније је после стабилизације и санације потпуно спремно за пријем неопасног отпада, наравно у складу са свим нормама које се односе и на безбедност запослених и заштиту животне средине. Интезивно се ради на припреми пројектно – техничке документације за неопходне дозволе по убрзаној процедури и надамо се да ћемо у наредних пар месеци то и завршити. Такође, завршени су јавни позиви и ускоро ће бити одабран извођач који ће радити на великом пројекту проширења тела депоније и израдњи свих неопходних постројења. У међувремену санацијом оштећене лагуне спречићемо одлазак процедних вода у Турски поток и једноставно цела процедура депоновање отпада вршиће се као да је у питању потпуно ново тело депоније. То је став свих оснивача “Дубоког”, и сви стојимо иза закључака који су данас усвојени, а којиће бити прослеђени и ресорном министарству”, нагласио је Гавовић.
Момир Миловановић директор ЈКП “Дубоко” рекао је да је у претходном периоду урађен огроман посао и да је 90 одсто тела депоније у потпуности препаковано и прекривено земљом, за шта је утрошено око 189 милиона динара, и то је износ који ће према његовиим речима платити у складу са својим учешћем сви оснивачи Регионалног центра за управљање отпадом.
“Ангажовали смо и фирму која мери попуњеност капацитета тела депоније, што иначе сваке године радимо око 1. новембра како бисмо упоредили податке које ми имамо и које даје овлашћена кућа, да видимо да ли смо добро рачунали количине отпада које долазе са земљом која се користи у прекривању. Такође, нашли смо одређени број клизиштем затрпаних биотрнова и ставили их у функцију, а наредних дана радићемо на санацији попуцалих зидова лагуне и цевовода, како бисмо били сигурни и по питању процедних вода”.
Према Миловановићевим речима, док не измире све своје обавезе, отпад неће моћи да одлажу ЈКП “Комуналац” Чачак, ЈП “Наш дом” Пожега и ЈП “Зелен” Ариље.
Бранислав Митровић председник Скупштине града Ужица, потврдио је да је стигла петиција са потписима око три хиљаде грађана, али, како је нагласио неоверених потписа и са захтевима који не нуде решења.
“Први је био хитно затварање депоније Дубоко, без образложења шта са смећем, значи ако би данас затворили депонију шта би сутра урадили у граду Ужицу са смећем, а мислим да је то јако битно питање. Међутим, оно на шта желим да скренем пажњу је површинско, селективно и нестручно тумачење института, петиција, референдум и народна иницијатива. Сви ови институти јесу нешто на шта грађани имају право, али у складу са Законом о референдуму и народној иницијативи који јасно дефинише и до детаља прописује у којим ситуацијама, на које теме, на којој територији и на који начин се може спровести референдум, уз који број потписа и на који начин прикупљених”, закључио је Митровић.

Град Ужице