Наставља се подела опреме за примарну сепарацију отпада на територији града Ужица

292

“Примарна сепарација отпада за град Ужице веома је важна тема, којој већ неколико година уназад приступамо веома озбиљно, како кроз наше стратешке планове и одлуке, тако и реализацијом бројних пројеката”, истакао је Драгољуб Стојадиновић, заменик градоначелнице Ужица, обраћајући се на догађају посвећеном промоцији пројекта “Одвајамо”, чија реализација је отпочела у марту месецу.
Према његовим речима, донација од 540 хиљада евра у виду опреме и возила, за град је веома вредна, али су како истиче далеко вреднији бенефити које ћемо имати након успостављања система примарне сепарације отпада у више од 5 хиљада домаћинстава.
“Наши суграђани добиће могућност да попут грађана широм Европе одпад одлажу на јасно дефинисан начин и тиме у великој мери и сами буду одговорни за очување животне средине. Са друге стране наша комунална предузећа успоставиће одржив систем управљања отпадом, а на телу депоније завршаваће веома мале количине отпада, који не подлеже процесу рециклаже или даље прераде. Због тога и као и пре неколико месеци када смо грађанима Ужица послали веома важну поруку из Градске општине Севојно, и данас желимо да их позовемо да се укључе у реализацију овог, за све нас, значајног пројекта. Свесни смо да ће као и на сваком почетку бити проблема, недоумица и питања али и спремни да на њих одговоримо. Искрено се надам да ћемо, наравно у сарадњи са грађанима, јер без њих је то немогуће, успети да одговоримо овом задатку, јер жеља нам је да се са овим послом настави све док и последње домаћинство у Ужицу не буде у систему примарне сепарације отпада”.
Кроз овај пројекат, који се реализује кроз Програм унапређења инфраструктуре у животној средини (ЕИСП 2) финансиран од стране ИПА 2017, Минстарства заштите животне средине и Шведске владе Ужице је добило два возила за сакупљање и транспорт отпада, 5 350 канти, 570 контејнера за суви отпад и 124 контејнера за стакло. ЈКП “Биоктош” као носилац активности укључило се сопственим средствима за набавку црних канти за мокри отпад и део опреме већ је подељен. Према речима директора тог предузећа Александра Поповића подељено је по 636 плавих и црних канти, 162 контејнера за селектован отпад и 32 контејнера за стакло и прве количине селектованог отпада већ су упућене на депонију “Дубоко”. До сада је у Градској општини Севојно прикупљено укупно 4,56 тона примарно селектованог отпада из канти које су додељене грађанима.
“Сам пројекат одвајања кућног отпада у Ужицу можемо да назовемо и као пројекат за нашу децу, за лепшу, здравију и чистију будућност наше деце. Одвајање отпада заправо је немерљив допринос нашој заједници и друштву и наш циљ јесте правилно селектовање отпада, константно повећање количине рециклирања у циљу здравије животне средине за нас и генерације које долазе. Овим пројектом покривен је већи део домћинстава у Севојну и настављамо у делу Ужица где смо стали код претходног пројекта. Прве канте ће добити она домаћинства која су до сада имала проблем са одлагањем отпада и онде где можемо прићи са нашим возилима и опремом. Едукација грађана је константна и на томе ћемо радити и даље. Пред нама је јасан циљ на путу до којег идемо заједно, а то је наша будућност”.
Примарна селекција допринеће пре свега смањењу количина отпада које не подлежу процесу рециклаже и даље прераде а самим тим и очувању животне средине и тела Регионалне депоније “Дубоко”, о чему је говорила Тања Кнежевић.
“Оно што је битно плава канта када дође у “Дубоко” након одвајања рециклабилних сировина са комерцијалном вредношћу, које могу ићи на даљу рециклажу остаје фракција која иде у цементну индустрију за производњу енергије. Такође нама Ужичанима најбољи мотив за одвајање отпада треба да буде то што је регионална депонија на нашој територији, плава канта се искористи 100 одсто и ништа се не депонује, чиме чувамо нашу депонију, њен век и животну средину. Ја бих се захвалила Ужичанима који учествују у пројекту а оне које имају недоумице да дођу у Едукативни центар ЈКП” Дубоко” обиђу депонију разговарају са нама и схвате колики је заправо значај овог пројекта”.
Пројекат Примарне сепарације отпада (Одвајамо) се имплементира у четири региона, подразумева доделу више од 90.000 канти и 26 ауто-смећара у 17 градова и општина има за циљ повећање процента рециклаже и унапређење стања животне средине.

Град Ужице