Јавни увид о нацрту регионалног плана управљања отпадом

157

У складу са чланом 78. Закона о заштити животне средине („Сл. гласник РС“, бр. 135/204, 36/2009, 36/2009 – др. закон, 72/2009 – др. закон, 43/2011 – одлука УС, 14/2016, 76/2018, 95/2018 – др. закон и 95/2018 – др. закон), чланом 12. Закона о управљању отпадом („Сл. гласник РС“, бр.36/2009, 88/2010, 14/2016, 95/2018-др. закон и 35/2023), чланом 7. и чланом 8. Закона о стратешкој процени утицаја на животну средину (“Сл. гласник РС”, бр. 135/2004 и 88/2010), чланом 7. Уредбе о учешћу јавности у изради одређених планова и програма у области заштите животне средине („Сл. гласник РС“, бр. 117/2021), чланом 1. Уговора о оснивању Јавно комуналног предузећа Регионалног центра за управљање отпадом „Дубоко“ Ужице (оверен од свих оснивача, датум регистрације у АПР-у 17. јул 2019. године) и Одлуком о приступању израде Регионалног плана управљања отпадом и формирању Радне групе за израду предлога Регионалног плана управљања отпадом (ЈКП Дубоко Ужице, Надзорни одбор бр. 33/4 од 23.10.2023. године), Радна група за израду Регионалног плана управљања отпадом за градове Ужице и Чачак и општине Ивањица, Пожега, Бајина Башта, Лучани, Ариље, Чајетина и Косјерић обавештава јавност о
ЈАВНОМ УВИДУ И ЈАВНОЈ РАСПРАВИ О НАЦРТУ РЕГИОНАЛНОГ ПЛАНА УПРАВЉАЊА ОТПАДОМ ЗА ГРАДОВЕ УЖИЦЕ И ЧАЧАК И ОПШТИНЕ ИВАЊИЦА, ПОЖЕГА, БАЈИНА БАШТА, ЛУЧАНИ, АРИЉЕ, ЧАЈЕТИНА И КОСЈЕРИЋ, СТУДИЈЕ ОПРАВДАНОСТИ РЕГИОНАЛНОГ ПЛАНА УПРАВЉАЊА ОТПАДОМ ЗА ГРАДОВЕ УЖИЦЕ И ЧАЧАК И ОПШТИНЕ ИВАЊИЦА, ПОЖЕГА, БАЈИНА БАШТА, ЛУЧАНИ, АРИЉЕ, ЧАЈЕТИНА И КОСЈЕРИЋ И СТРАТЕШКЕ ПРОЦЕНЕ УТИЦАЈА НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ РЕГИОНАЛНОГ ПЛАНА УПРАВЉАЊА ОТПАДОМ ЗА ГРАДОВЕ УЖИЦЕ И ЧАЧАК И ОПШТИНЕ ИВАЊИЦА, ПОЖЕГА, БАЈИНА БАШТА, ЛУЧАНИ, АРИЉЕ, ЧАЈЕТИНА И КОСЈЕРИЋ
Регионални план управљања отпадом је страешки документ, који анализира тренутно стање и дефинише правце, приоритете, динамику и начин решавања проблема управљања отпадом у свим градовима и општинама, које улазе у обухват регионалног плана (ЈЛС Златиборског округа: град Ужице, општине Пожега, Бајина Башта, Ариље, Чајетина и Косјерић и ЈЛС Моравичког округа: град Чачак и општине Ивањица и Лучани) у складу са Програмом управљања отпадом у Републици Србији за период 2022 – 2031. г.
1. ЈАВНИ УВИД О НАЦРТУ РЕГИОНАЛНОГ ПЛАНА УПРАВЉАЊА ОТПАДОМ ЗА ГРАДОВЕ УЖИЦЕ И ЧАЧАК И ОПШТИНЕ ИВАЊИЦА, ПОЖЕГА, БАЈИНА БАШТА, ЛУЧАНИ, АРИЉЕ, ЧАЈЕТИНА И КОСЈЕРИЋ, СТУДИЈЕ ОПРАВДАНОСТИ РЕГИОНАЛНОГ ПЛАНА УПРАВЉАЊА ОТПАДОМ ЗА ГРАДОВЕ УЖИЦЕ И ЧАЧАК И ОПШТИНЕ ИВАЊИЦА, ПОЖЕГА, БАЈИНА БАШТА, ЛУЧАНИ, АРИЉЕ, ЧАЈЕТИНА И КОСЈЕРИЋ И СТРАТЕШКЕ ПРОЦЕНЕ УТИЦАЈА НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ РЕГИОНАЛНОГ ПЛАНА УПРАВЉАЊА ОТПАДОМ ЗА ГРАДОВЕ УЖИЦЕ И ЧАЧАК И ОПШТИНЕ ИВАЊИЦА, ПОЖЕГА, БАЈИНА БАШТА, ЛУЧАНИ, АРИЉЕ, ЧАЈЕТИНА И КОСЈЕРИЋ ОДРЖАЋЕ СЕ У ТРАЈАЊУ ОД 30 ДАНА ОД 19. АВГУСТА ДО 18. СЕПТЕМБРА 2024. ГОДИНЕ.
У току трајања јавног увида материјал за јавни увид доступан је на званичној интернет страници ЈКП Регионални центар за управљање отпадом „Дубоко“ Ужице https://duboko.rs/, као и на званичним интернет станицама градова и општина обухваћених планом.
Заинтересована јавност материјал може преузети са званичне интернет странице Града Ужица (https://uzice.rs), Града Чачка (https://cacak.rs), Општине Ивањица (https://ivanjica.gov.rs), Општине Пожега (www.pozega.org.rs), Општине Бајина Башта (https://bajinabasta.rs), Општине Лучани (https://www.lucani.rs), Општине Ариље (https://arilje.org.rs), Општине Чајетина (https://www.cajetina.org.rs) и Општине Косјерић (https://www.kosjeric.rs).
Заинтересована јавност може доставити примедбе и сугестије у писаној форми Радној групи за израду Регионалног плана управљања отпадом на адресу Мала Превија 22А, Ужице или на mail адресу office@duboko.rs у току трајања јавног увида закључно са 18.09.2024. године.
2. ЈАВНА РАСПРАВА И ЈАВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА о нацрту Регионалног плана управљања отпадом за градове Ужице и Чачак и општине Ивањица, Пожега, Бајина Башта, Лучани, Ариље, Чајетина и Косјерић, Студије опртавданости Регионалног плана управљања отпадом за градове Ужице и Чачак и општине Ивањица, Пожега, Бајина Башта, Лучани, Ариље, Чајетина и Косјерић и Стратешке процене утицаја на животбу средину Регионалног плана управљања отпадом за градове Ужице и Чачак и општине Ивањица, Пожега, Бајина Башта, Лучани, Ариље, Чајетина и Косјерић, одржаће се 17. септембра 2024. године у свечаној сали Града Ужица, улица Димитрија Туцовића 52, са почетком у 12 часова.
3. ИЗВЕШТАЈ О ИЗВРШЕНОМ ЈАВНОМ УВИДУ И ЈАВНОЈ РАСПРАВИ биће објављен на званичној интернет страници ЈКП Регионални центар за управљање отпадом „Дубоко“ Ужице, као и на званичним интернет стравницама градова и општина обухваћених планом.

Документација:
1. Регионални план управљања отпадом можете погледати овде
2. Студију оправданости можете погледати овде
3. Стратешку процену утицаја можете погледати овде