Вести
Радови на стабилизацији и проширењу тела депоније Дубоко почели 18. априла ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Конзорцијум Unieco са француском фирмом SADE, која послује у оквиру Veolia group, 18. априла почели су радове на првој фази стабилизације и проширења тела депоније ЈКП Дубоко Ужице, вредне 2,5 милиона евра. Неопходна средства обезбедила је Развојна агенција Краљевине Шведске SIDA, посредством Европске банке за обнову и развој.

Послове надзора над извођењем радова, за које је конкурисало чак 12 фирми, обављаће Civil inženjering Института за грађевинарство Бања Лука.

Током ове године, уз стабилизационе мере, приступни пут, насипе, радове на ојачању постојећих цеви уграђених око Турског потока и оне везане за прикупљање отпадних вода, планиране биотрнове за депонијски гаса и доградњу постројења за процедне воде које ће се пречишћавати у сабирној лагуни, планирана је изградња прве ћелије за одлагање отпада у подножју Турског потока, запремине 130.890 кубних метара.

Друга фаза овог пројекта, вредна два милиона евра, коју финансира ​Министарство пољопривреде и заштите животне средине, планирана за почетак грађевинске сезоне 2018. године, предвиђа изградњу још две ћелије за одлагање отпада.

По завршетку обе фазе садашњи депонијски простор од 580.000 кубних метара биће дуплиран. Тиме ће век коришћења Депоније Дубоко бити продужен за још 10-12 година.

Пројекат стабилизације и проширења тела депоније израдио је грчки Енвироплан, а техничка контрола била је поверена Грађевинском факултету из Београда.

Оснивачи ЈКП “Дубоко” Ужице са око 36 милиона динара финансирали су поступак експропријације 8,4 хектара земљишта неопходног за реализацију пројекта стабилизације и проширења тела депоније.

 
Сарадња са Јапаном идеја водиља за будућност ПДФ Штампа Ел. пошта

У публикацији Business partner Japan, под називом "Сарадња са Јапаном идеја водиља за будућност", објављен је и следећи текст посвећен нашем регионалном центру:

Захваљујући великој подршци драгих пријатеља из Јапана, већ три године на територији Града Ужица, у оквиру програма Grassroots Human Security Projects и POPOS фонда, успешно реализујемо један од значајних пројеката чији је циљ унапређење система управљања комуналним отпадом.

Грађани и привредници Ужица свакодневно су у прилици да у контејнерима од 5m3 и 7m3 одлажу комунални отпад, који се камионом аутоподизачем допрема у Дубоко. Овим пројектом повећани су проценти издвајања рециклабилних материјала и ниво свести грађана о значају континуираног процеса селекције отпада.

Посета првог секретара Амбасаде Јапана у Србији, г-дина Масајошија Јамата нашем центру још једном је потврдила чињеницу да је овај пројекат пример добре праксе и идеја водиља за даљу сарадњу у будућности.

Наш регионални центар дугује велику захвалност Влади Јапана и верује да ће наредни заједнички пројекти у области заштите животне средине још више учврстити везе наша два народа.

 


 
Дубоко посетио први секретар Амбасаде Јапана у Србији ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Први секретар Амбасаде Јапана у Србији, Масајоши Јамато са сарадницима посетио је 26. октобра ове године наш регионални центар за управљање отпадом.

Директор ЈКП “Дубоко” Ужице Недељко Милосављевић, директор Техничког сектора Марко Милојевић и Управник депоније Слободан Богосављевић упознали су госте са досадашњим искуствима у спровођењу пројекта у оквиру програма Grassroots Human Security Projects, преко ПОПОС фонда Владе Јапана, којим су донирана средства за јачање система управљања отпадом кроз набавку камиона аутоподизача и 30 контејнера од 5m3 и 7m3, постављених на територији Града Ужица.

Представници Амбасаде Јапана у Србији упознали су се и са резултатима досадашњег рада Центра за секундарну селекцију, тела депоније и постројења за пречишћавање отпадних вода, као и плановима у будућем раду регионалног центра у Дубоком.

 


 
INVITATION FOR EXPRESSIONS OF INTEREST ПДФ Штампа Ел. пошта

CONSTRUCTIONS SUPERVISION TERMS OF REFERENCE - http://www.ebrd.com/work-with-us/procurement/duboko-regional-solid-waste-management-project---phase-2.html

 
Током јуна почињу радови на проширењу и стабилизацији тела депоније ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Радови на проширењу и стабилизацији тела депоније ЈКП “Дубоко” Ужице почињу током јуна, а предрачунска вредност овог пројекта је 4,5 милиона евра. Влада Републике Србије обезбедила је два милиона, док је вредност донације Шведске развојне агенције СИДА 2,5 милиона евра.

Овај пројекат биће реализован у две фазе. Током ове године предвиђени су радови на првој фази, која обухвата стабилизационе мере и изградњу нове ћелије А1 за одлагање отпада у подножју Турског потока. Ова ћелија имаће запремину од 130.890 кубних метара.

За извођење стабилизационих мера урађен је Елаборат о оцени подобности и количина материјала из ископа на депонији ЈКП “Дубоко” Ужице за потребе стабилизације дела тела депоније. Овим елаборатом је омогућен ископ и коришћење природног материјала у количини од око 60.000 кубних метара.

Изградња новог депонијског простора укупне запремине 541.620 кубних метара предвиђена је за другу фазу пројекта. Реч је о још две ћелије за одлагање отпада – А2 и А3.

Грчка фирма Енвироплан урадила је главни пројекат, док је његова техничка контрола била поверена стручњацима Грађевинског факултета из Београда.

Реализацијом овог пројекта и преласком на другу страну Турског потока век коришћења Депоније биће продужен за још три деценије.

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 1 од 23

Анкета

Оцените наш рад
 

Ко је на сајту

Имамо 48 гостију на мрежи