Едукација
Примарна селекција – пут ка решењу проблема са отпадом ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Градови Ужице и Чачак учинили су значајне кораке на плану заштите и унапређења животне средине, а проблем комуналног отпада решава се пројектом Регионалне санитарне депоније Дубоко, изграђене по свим европским стандардима.

Регионална санитарна депонија "Дубоко" Ужице (од 5. новембра 2012. године Регионални центар за управљање отпадом "Дубоко" Ужице) је веома важна карика у ланцу селекције отпада. Зато је веома значајно да први корак на плану одвајања отпада на „суви“ и „мокри“ (примарна селекција), буде начињен на месту његовог настанка, односно у домаћинствима и пословним објектима.

Град Чачак је први кренуо са примарном селекцијом у регији, а од новембра 2011. године придружило му се и Ужице. Прва фаза примарне селекције обухватила је уже градско језгро Ужица, односно близу 5.000 домаћинстава и 1.000 пословних објеката. Друга фаза ће донети проширење примарне селекције на Крчагово, Пору и Турицу, чиме ће још 3.000 домаћинстава бити укључено у овај пројекат.

Суви отпад чине све врсте пластичних производа (ПЕТ амбалажа, фолије, кесе, бурад, џакови...), папир, картон, стиропор и тетрапак амбалажа, метал (лименке од алуминијума и гвожђа, разни метални делови), текстил и обућа. Ове врсте отпада одлажу се у вреће светложуте боје, које ће се стављати у зелене контејнере.

Стаклена амбалажа (флаше, тегле и друге врсте стакла), која такође припада сувом отпаду, биће одлагана у плавим контејнерима.

Мокри отпад чине остаци хране, воћа и поврћа, трава, цвеће, земља, лишће, пепео, физиолошки отпад (пелене, хигијенски улошци)... Он ће бити одлаган у постојећим сивим контејнерима.

Тако селектован отпад допрема се у Центар за селекцију Регионалне санитарне депоније Дубоко. У овом центру врши се завршни корак у овом процесу, а то је секундарна селекција отпада. Реч је о одвајању отпада по врстама, чиме се долази до извора нових сировина и смањења количина одлаганог отпада на Телу депоније у Дубоком.

 

 

ЈКП Регионални центар за управљање отпадом “Дубоко” Ужице у склопу јачања и унапређења система управљања коминалним отпадом важна је карика још два пројекта:

- Успостављање система примарне селекције отпада у школама у Ужицу и Тузли (Програм прекограничне сарадње Србија-Босна и Херцеговина) и

- Опремање Ужица камионом за отпад и контејнерима за рециклажу (донација Владе Јапана).

Ови пројекти су и путеви ка здравијој животној средини, који спречавају и настанак дивљих депонија на којима се природним путем разграђује отпад.

Важно је напоменути и периоде разградње појединих врста отпада, који се могу користити као сировине. Новински папир се разграђује и до 12 месеци, алуминијумске конзерве од 10-500 година, пластичне кесе од једног до чак десет векова, а стаклене флаше и до 100.000.000 година.

 

 


Анкета

Оцените наш рад
 

Ко је на сајту

Имамо 17 гостију на мрежи